Nagyon tuti receptek :)

Itt nagyon sok receptet találhatsz, az oldal folyamatosan bűvül.

Aranyló tyúkhúsleves

Hozzávalók:
1 kisebb tyúk,
4-5 szál sárgarépa,
3-4 szál petrezselyemgyökér,
1 db zeller,
1 db karalábé vagy karfiol,
1 kisebb fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 db paradicsom,
1 db zöldpaprika,
1 szem burgonya,
só,
zöldborsó,
fekete bors (szemes),
néhány szem köménymag.
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk.
A vöröshagyma és a fokhagyma gerezd héját nem
távolítjuk el, csak a végeit vágjuk le.
A paprikát hosszában kettévágjuk és magházát eltávolítjuk.
A megtisztított és feldarabolt tyúkot kb. 4 liternyi vízbe feltesszük főni.
Ha a víz felforrt, hozzáadjuk az alaposan megmosott zöldségeket.
Megsózzuk a levest és beletesszük a fűszereket.
Lassú tűzön addig főzzük, míg a hús és a zöldségek is megpuhulnak (kb. 3 óra).
A levest leszűrjük és csigatésztát vagy cérnametéltet főzünk bele.

Babgulyás

Hozzávalók:
kb.30 kg.marha- vagy sertéscomb (vagy lapocka),füstölt hús (lehet csülök,oldalas..),3 db
sárgarépa,2-3 db fehérrépa, 50 kb.barna- vagy tarkabab, 1 nagy,vagy 2 kicsi vöröshagyma, kevés zsír vagy olaj,p.paprika,ízlés szerit ő.kömény,ő.bors,delikát,1-2 babérlevél.
a nokedlihez:3 tojás,pici só,liszt.
Elkészítés:
A kockára vágott v.hagymát a zsiradékon megfonnyasztom,és a kockákra vágott húst belerakom.Ízesítem p.paprikával és delikáttal,felöntöm vízzel(ha kell pótolom!),és jó sűrű pörköltet készítek belőle.A babot előző este,vagy 1-2 órával főzés előtt megmosom,és meleg vízben beáztatom,majd felteszem enyhén sós,babérleveles vízben főni.(Ha kell pótoljuk a vizet,kb.1 óra alatt puhul meg a bab.)A füstölt húst szintén megmosom,ha kell beáztatom,és azt is megfőzöm.(De a vízbe nem kell sót tenni.)Ha a bab már megfőtt,akkor a megtisztított,karikára vágott zöldségeket hozzáadom,és azt is puhára főzöm.Majd a kész pörköltet hozzákavarom,és beleszaggatom a nokedlit.Nokedlit 3 felvert tojásból,pici sóval és annyi liszt hozzáadásával kell készíteni,hogy ne legyen se túl kemény,se túl lágy a tészta.Amikor a nokedli megfőtt,a főtt füstölt húst is felvágva hozzáadom a leveshez,és ő.köménnyel,pici borssal (szükség esetén delikáttal vagy sóval)fűszerezem.
Fel lehet használni a füstölt hús levét is a bab főzése során (a zsiradékot le kell szedni a füstölt hús levéről),így pikánsabb ízű levest kapunk. A bab első főzőlevét le is lehet önteni,ebben az esetben nem lesz annyira puffasztó a bab.
Ha nincs otthon f.hús el is lehet hagyni,ekkor csak a marha- vagy sertéshúsból készítjük el.

Bajor májgombóc

Hozzávalók:
30 dkg borjú vagy marhamáj,
10 dkg szalonna,
1 fej hagyma,
20 dkg zsemle,
vaj,
3 db tojás,
1/4 l tej,
só,
bors,
szerecsendió,
majoránna,
petrezselyem,
snidling,
1 evőkanál liszt.
Elkészítés:
A megtisztított és elkapart májhoz keverjük az apró kockákra vágott szalonnát és a finomra vágott, vajon üvegesre dinsztelt hagymát.
A kis kockákra vágott zsemlét vajon aranysárgára pirítjuk.
A tojásokat felverjük, majd a tejjel elkeverjük, és a zsemlére öntjük.
Mikor már a tejet jól beszívta, hozzáadjuk a fűszereket, a májat, és végül a lisztet.
Jól összedolgozzuk a masszát.
Nedves kézzel gombócokat formálunk, lobogó marhahúslevesben kb. 15 perc alatt kifőzzük

Bableves füstölt csülökkel

Hozzávalók:
Egy szép füstölt csülök,
25 dkg fehérbab,
15 dkg gyökér,
15 dkg sárgarépa,
3-4 gerezd fokhagyma,
1 ek zsír,
3 dkg liszt,
jó késhegynyi pirospaprika,
só.
A csipetkéhez: 10 deka liszt és egy tojás, valamint pici só.
Elkészítés:
Előző este beáztatom a kiválogatott babot és a megtisztított csülköt.
Másnap annyi hideg sós vízben, amennyi ellepi felteszem a csülköt, majd kb fél óra múlva a babot és a megtisztított gyökeret és sárgarépát. A lisztből, tojásból és pici sóból csipetkét gyúrok és belecsipkedem a levesbe.
A zsírból, lisztből, fokhagymából a pirospaprikával rántás készítek és berántom vele a levest.
A csülköt kiszedem és falatnyi darabokra vágva visszateszem a levesbe.
A csipetke megpuhulásáig (kb 10 perc) főzöm még a levest, majd tálalom.

Csirke-ragu leves

Hozzávalók:
40 dkg csirkehús
1 db vöröshagyma
5 dkg gomba
5 dkg zöldborsó
5 dkg sárgarépa
5 dkg zeller
1 dl olívaolaj
2 dl tejszín
tárkony
ecet

bors
2-3 gerezd fokhagyma
1 l víz
Elkészítés:
A csirkehúst megtisztítjuk, esetleg kifilézzük, kockákra vágjuk. A vöröshagymát felkockázzuk, olívaolajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a csirkedarabokat, sóval, borssal és fokhagymával ízesítjük, azt is megpirítjuk, majd vízzel felengedve, fedő alatt pároljuk.
Hozzáadjuk a zöldségeket, majd tárkonnyal, sóval, borssal ízesítve tovább főzzük. Ha az alapanyagok megpuhultak, hozzáadjuk a gombát és a zöldborsót, illetve a tejszínt - ezzel sűrítjük -, ha szükséges tárkonyecettel is ízesítjük. Tálaláskor meghintjük reszelt citromhéjjal.

Cukkinis gombaleves tárkonyosan

Hozzávalók:
500 g cukkini
80 g rókagomba vagy csiperke
késhegynyi gyömbérpor
bors
2 evőkanál olaj
1 l leves (2 db gombaleveskockából)
1 teáskanál tárkony
4 evőkanál tejföl
só vagy vegeta
Elkészítés:
A cukkinit szeletekre vágjuk és 1 evőkanál olajon üvegesre pároljuk. Felöntjük a levessel és kb. 10 percig főzzük. A tárkonyt leöblítjük és felaprítjuk a levelét.
A levest pürévé törjük, felforraljuk és belekeverjük a tejfölt. Sóval, borssal és gyömbérrel fűszerezzük.
A gombát megtisztítjuk, 1 evőkanál olajon megsütjük és megsózzuk. A tárkonnyal együtt a leves tetejére rakjuk.

Dunai halászlé

Hozzávalók:
1 kg ponty, harcsa, törpeharcsa, 2 fej hagyma, édes és csípős házipaprika
Elkészítés:
A karikára vágott hagymát és a halszeleteket a bográcsba rétegesen rakom le. Annyi vízzel öntöm fel, hogy ellepje. Forráskor, ahol buzog, beleszórom a paprika felét. Csak rázogatva főzöm, sohasem keverem. A főzés vége felé beleteszem a tejet és az ikrát, majd a paprika maradékát.

Eper-kérmleves

Hozzávalók:
1 csomag eperpuding
1 csomag vanília cukor
1 dl Piroska eperszörp (vagy málna szörp)
1 liter tej
5-10 dkg kristálycukor
50 dkg (vagy tetszés szerint) földieper (friss vagy fagyasztott)
Elkészítés:
Az epret alapos mosás után kevés (hogy ellepje)forróvízbe dobom, a cukor felével néhány percig lassú tűzön - vigyázva, hogy ne nagyon főjjön szép - főzöm, miután megfő, hagyom kihűlni.
Az eperpudingot és a cukor másik felét csomómentesen elkeverem a tejjel, lassú tűzön sűrűsödésig főzöm. A tűzről levéve beleteszem a vanília cukrot és az eperszörpöt (vagy málna szörpöt). Hideg vízben kihűlésig keverem. Miután kihűlt, óvatosan hozzáöntöm az eper levét és beleengedem az eperszemeket.

Erőleves

Hozzávalók:
1 kg marhacsont
25 dkg darált marhahús
1 tojásfehérje
1 kiskanálnyi paradicsompüré
30 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
10 dkg zeller
bors

Elkészítés:
A csontot aprítsd fel, forrázd le, majd öblítsd le. A darált húst jól keverd össze a tojásfehérjével és a paradicsompürével, majd hígítsd fel 2 liter hidegvízzel. Tedd bele a csontot, a megtisztított, de egyben hagyott zöldséget, valamint néhány szem borsot, sózd meg, s tedd fel főni. Igen lassú tűzön főzd 2-3 órán át. (A zöldséget, ha a tálalásnál is használni akarod, vedd ki és tedd félre, miután megpuhult.) A levest végül húzd le a tűzről, hagyd ülepedni néhány percig, majd szedd le a zsírját, és szűrd át egy sűrű szitán vagy egy tiszta konyharuhán. Ha kell, tálalás előtt újra zsírtalanítsd.

Foghagymakrém-leves

Hozzávalók:
-1 vagy 2 fej fokhagyma megpucolva,
-1 nagyobbacska fej vöröshagyma,
-2 dl tejszín,
-2 evőkanál liszt,
-növényi olaj, lehetőleg oliva,
-só,
-bors,
-picike rozmaring.
-pirítós kenyér kocka
Elkészítés:
A megpucolt vöröshagymát kezd el olajon pirítani majd add hozzá a megtisztított összemorzsolt fokhagymákat és ezt is pirítsd egy picit. Vedd le a tűzről és óvatosan keverd bele a lisztet. Öntsd fel 1/2liter vízzel (én 2 decivel többet szoktam hozzá adni nekem így is ízlik) és add hozzá a tejszínt és a fűszereket. Nem baj ha csomós úgy is össze fogod turmixolni. Ha összeforrt a leves jöhet a turmix majd forrald fel utoljára is! Ha van kedved még tehetsz bele sajtot is.
Pirítós kenyér kockát teszek bele.(Sütőben megpirítom a kenyeret, lehet sokat csinálni és előre lefagyasztani.)

Francia hagymaleves cipóban

Hozzávalók:
1 kg vöröshagyma
1,5 dl fehérbor
2 dl tejszín
Fehérbors

Liszt
4 kerek cipó (kb fél kilósak)
Reszelt sajt
Vaj
Elkészítés:
Vajon megpirítjuk a félkarikákra, vékonyra szelt hagymát, majd amikor megdinsztelődött, besűrítjük liszttel, ráöntük a teszínt, és gyorsan kikavarjuk csomómentesre. Ezután hozzáöntjük a bort, krémesre keverjük, sózzuk, borsozzuk, végül felhúzzuk vízzel. Addig főzzük, amíg a hagyma szinte elolvad a szánkban.
Közben a cipókat "lefejezzük", a kalapokat tepsibe rakjuk, sajtot reszelünk rá, és ropogósra pirítjuk. a cipó belsejét késsel kivágjuk (nem kell hordó formájura kivájni, csak egy hengert vágunk belőle, ebből aztán szép kerek pirítósokat készíthetünk az előételhez mondjuk).
A kész levest a cipóba merjük, a kalapokat ráhelyezzük.

Gombaleves

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma, 1 pohár tejföl, só,2 db erőleves kocka,1db sárgarépa,1 fehér répa nem túl nagyok.Olaj a pirításhoz, és gomba 5-6 db közepes nagyságú,zöld paprika egy fél,paradicsom 1 nagyobb.
Elkészítés:
Vékonyra szeleteljük a gombát,olajon meg dinsztelek 1 fej vöröshagymát,karikára vágott zöldséget,paprikát,paradicsomot teszek bele.Erőleves kocka 2 db annyi vízzel fel engedem ami a pároláshoz elég. Amikor meg puhul 1 kanál lisztet teszünk rá és elkeverjük simára,felöntöm vízzel. Amikor fel főt 1 pohár tejfölt hozzá öntök és nokedlit szaggatok bele.

Gyümölcsleves

Hozzávalók:
Végy mindenféle finom gyümölcsöt, idénytől függően, bele egy edénybe, rakhatsz bele konzervet is, annak a levét is önts bele, töltsd fel vízzel és rakd fel főni.
Fűszerek ízlés szerint, fahéj őrölt és egész is, szegfűbors, szegfűszeg, és őrölt szerecsendió, vaníliás cukor / ha lehet Bourbon, az a legjobb /.
Felteszed főni, felforralod, majd leveszed takarékra míg megfő, amikor kész , újra felforralod, és sűríted.
Elkészítés:
Sűrítés, kis tejbe két csomag pudingport és cukrot elkeversz, csomómentesre, majd a forró levest besűríted vele, kicsit hagyod rotyogni, és kész is.
Pudingport olyat raksz amilyet akarsz.

Húsgombócleves

Hozzávalók:
25dkg darált sertés v pulykahús
1 tojás
1 zsemle
áztatáshoz tej
1 kis fej vöröshagyma
sárgarépa
fehérrépa
4szem krumpli
1 kis kanál darált pirospaprika
babérlevél

bors
2db húsleveskocka
kevés olaj
Elkészítés:
Az apróra darabolt hagymát kevés olajon megfonnyasztjuk,megszórjuk pirospaprikával,és felengedjük vizzel,beletesszük a húsleveskockákat.
Beletesszük a zöldségeket,borsot,babérlevelet,sózzuk(ha kell),és közepes tűzön főzzük.
Közben a húst összedolgozzuk a tojással,a tejben áztatott,kinyomkodott zsemlével,sóval,borssal ízesítjük.
Vizes kézzel kis gombócokat formázunk és a levesbe tesszük.
Takarékon 15.percig főzzük benne.
A krumplit megtisztítjuk,kockára vágjuk és beletesszük a levesbe.

Ízletes karalábéleves

Hozzávalók:
levescsont, 1 db karalábé,1-2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 1 gerezd fokhagyma, 2 húsleveskocka, petrezselyem, zellerzöldje, olaj, kevés liszt, pirospaprika, 2 ek tejfel
Elkészítés:
A levescsontot felteszem főni, lehabozom, hozzáadom a feldarabolt répákat, fokhagymát és a kockára vágott karalábét. A zöldeket csak az utolsó 10 percben teszem hozzá, hogy ne főjenek szét a levesben, majd ki is veszem. Vékonyka rántást készítek a leveshez, majd tejföllel ízesítem.

Jeges eperleves

Hozzávalók:
500g eper
1-2 szár friss menta
1 zöldcitrom
cukor
csipet só
4db jégkocka
Elkészítés:
Az epret mossuk meg, szedjük le róla a zöldjét, majd vágjuk apróra. A szebb darabokat tegyük félre (az összes eper kb. negyede / harmada legyen ez). A többi epret aprítsuk pürévé egy mixer segítségével. Reszeljük le a zöldcitrom héját úgy, hogy a héj fehér részéből ne kerüljön a reszelékbe. A zöldcitrom levével, valamint (az eper édességétől függően) 1-2ek cukorral, a jégkockákkal és egy csipet sóval együtt adjuk az eperpüréhez s a mixer segítségével aprítsuk fel ill. kavarjuk el jól. A mentaleveleket csipkedjük le, majd vágjuk vékony csíkokra, s adjuk az eperléhez.

Kapros burgonyaleves

Hozzávalók:
8 - 10 dkg. húsos füstölt szalonna,
2 pár debreceni páros,
60 dkg. tisztított burgonya,
1 nagy csokor kapor,
1 nagy evőkanál édes-nemes fűszerpaprika,
1 kávéskanál őrölt fekete bors,
2 db. tojás sárgája,
4 karika citromszelet,
só ízlés szerint
Elkészítés:
A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, zsirját kisütjük, de a pörcöt is a forró zsírban hagyjuk. Hozzáadjuk a centis darabokra felkarikázott debrecenit, a kis kockákra felvágott burgonyát és a tűzről levéve a fűszerpaprikát is. Jól átkeverjük, majd a tűzre visszatéve borsozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott zöldkaport és kevés vízzel felengedve pároljuk, közben többször is megkavarjuk. Ha a burgonya üvegesedni kezd felöntjük langyos vízzel és szükség szerint sózzuk. A fövés befejezése előtt a tojássárgákat 2-3 kanál levessel elkeverjük és a tűzről lehúzva az ételhez adjuk.Ha savanykásan szeretjük a levest adhatunk hozzá citromkarikákat ( vagy ecetet) és díszítésként egy kis kanál tejfölt.

Lencseleves

Hozzávalók:
150 g lencse.
1 vöröshagyma,
40 g olaj
40 g sima liszt,
őrölt fekete bors
1 gerezd fokhagyma,
só,
200 g virsli,
majoranna
Elkészítés:
A lencsét megmossuk és megfőzzük. A hagymát felaprítjuk és megpirítjuk az olajon, beletesszük a lisztet és szintén megpirítjuk.Ezután ráöntjük a kihűlt húslét ( kockából), jól elkeverjük és 20 percig főzzük.Hozzáadjuk a megfőtt lencsét,borsot,a fokhagymát és a karikákra vágott virslit. Egy kicsit még főzzük és a végén majorannával ízesítjük.

Májgombóc leves

Hozzávalók:
10-15 dkg máj,
2 dkg zsírban pirított, kávéskanálnyi apróra vágott
hagyma
1 egész tojás,
1 kiskanál zsemlemorzsa,
kanál liszt, só, bors, vagdalt petrezselyem.
Elkészítés:
A májat megreszeljük (vagy kaparjuk, vagy húsdarálón daráljuk),elkeverjük egy egész tojással, két kanál vízzel, hozzáadunk egy kanál zsemlemorzsát, amit pár percig áztatunk benne. Elkeverjük a pirított hagymával, fűszerezzük (só, bors, petrezselyem) és végül 1-2 kanál liszttel elkeverjük. Nedves kanállal apró galuskákat szaggatunk a fövő levébe.

Nyírségi gombócleves

Hozzávalók:
- fél kg sovány hús kockára vágva (pulyka)
- 2 sárgarépa,
- 1 fehérrépa,
- fél karalábé,
- 1 marék csipetke tészta,
- 1 ek. vaj,
- 1 üveg gomba,
- fél marék borsó,
- 1 ek. liszt
- 3 dl tejszín,
- citromlé
Elkészítés:
A húst a kockára vágott zöldségekkel (húsleveskockával) 2 l vízben megfőzzük. Só, delikát. A csipetkét belefőzzük. Egy külön edénybe a vajat felolvasztjuk, a gombát megdinszteljük rajta, megszórjuk a liszttel és felengedjük a tejszínnel. Jól kiforraljuk, majd a leveshez öntjük. A végén citromlével ízesítjük.
Aki szereti tehet bele majorannát - nagyon finom lesz tőle.




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 4
Heti: 15
Havi: 8
Össz.: 51 876

Látogatottság növelés
Oldal: Leves receptek
Nagyon tuti receptek :) - © 2008 - 2024 - tutireceptek.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »